Het belangrijkste doel van het Instituut voor Permanente Opleiding, Wetenschap en Geneeskunde is het promoten en het organiseren van permanente en praktische vormingen in het kader van de urgentiegeneeskunde.
Talrijke van de aangeboden vormingen zijn erkend door de ERC (European Resuscitation Council – Europese Reanimatie Raad). Sinds de organisatie van de eerste ALS cursus in 2003, is het aanbod van IPOWG uitgebreid naar acht verschillende types ERC-vormingen: ALS, ALS Recertification, BLS-AED Provider, BLS-AED Instructor, ILS, EPILS, GIC en ETC.
Naast deze ERC-vormingen, organiseert IPOWG tevens drie andere praktische opleidingen in het kader van de urgentiegeneeskunde: Pre-Hospital Trauma Care, Bevallingen en Kunstmatige Ventilatie.
Sinds enkele jaren gaat het merendeel van de vormingen door in het vormingscentrum Avicenne, gesitueerd op de site César de Paepe van het UMC Sint-Pieter te Brussel. Op aanvraag kunnen deze ook op verplaatsing georganiseerd worden. Het vormingscentrum Avicenne bestaat uit verschillende leslokalen, een auditorium, een grote hal en een secretariaat.
Aarzel niet ons uw bevindingen, suggesties of vragen mee te delen.
Het IPOWG team staat te uwer beschikking.
Met de beste groeten,
Professor Dokter Pierre MOLS –
Voorzitter
De databank B-CAR, een nationaal register van hartstilstanden opgericht in 2012, is een wetenschappelijk analyse-instrument voor de opvang- en behandelingstrategieën van een hartstilstand.
Het doel is om alle hartstilstanden die buiten het ziekenhuis in België voorkomen op te nemen, via een codering van precieze informatie omtrent de manier waarop hartstilstanden worden opgevangen.
De verzameling in een databank van specifieke parameters voor elke medische interventie betreffende een hartstilstand zal het vergemakkelijken om een nauwkeurige analyse te kunnen maken van de effecten van onze acties op de overleving bij hartstilstanden.
De databank zal toelaten medische praktijken aan te passen of te veranderen en aanbevelingen te doen ter attentie van de overheidsdienst bevoegd voor gezondheid.
Sinds de opstart van Project AED in 1987 is haar doel het aantal AEDs verhogen en hun toegankelijkheid verbeteren op openbare plaatsen, alsook het breed publiek informeren over de rol en het gebruiksgemak ervan.
Tussen het plaatsvinden van een hartstilstand en de opvang ervan door professionele hulpdiensten, is de snelle toegang tot en de kennis over een AED van levensbelang.
Project AED heeft in dit kader erkende 112 ziekenwagens en interventiewagens van de politie voorzien van AEDs, politieagenten gevormd in het opvangen van een hartstilstand voor aankomst van de hulpdiensten en een systeem van geolocalisatie ontwikkeld.
Dr. BARTIAUX Magali
Dr. COLLOT Vincent
Dr. DE BACKER Paulette
Dr. DECAN Erik
Dr. de LONGUEVILLE Diane
Dr. JACQUES Jean-Marie
Dr. JADOUL Bernard
Dr. KIRSCH Laurent
Dr. KREPS Bernard
M. LOSFELD Xavier
Dr. MALINVERNI Stefano
Prof. MOLS Pierre
Mme POOT Mireille
Dr. TAYMANS Laurent
M. TEJEDA Victor
Dr. VAN TRIMPONT Frank
Mevr. PORCZYNSKA-TROSKI Helga
M. MERCIER Eric
Mevr. SARDELLA Jessica
Mevr. MELIS Mieke
Mevr. ZAIDI Dina